Underhåll rallycrossbil

Att underhålla en rallycrossbil

Det krävs att en den bil som används för att köra rallycross blir underhållen på bästa möjliga vis. För att sedan kunna se bilen uppnå bilens fulla kapacitet på rallycrossbanan.

Bilintresse

Det är en stor fördel om du ska underhålla din egen rallycrossbil att du har ett stort intresse av bilen och har vissa grundkunskaper. Men för dig som är en riktig bilentusiast är det inga större problem, eftersom du förmodligen är van att underhålla dina bilar sedan tidigare. Fördelen att sköta underhållet själv är att du spara mycket pengar. Vilket du inte behöver oroa dig för om du kommer upp i högre rallycrossklasser och ingår i ett team.

Däckbyte

Det slits väldigt mycket däck inom rallycross och då är det bra om du kan själv byta däcken, eftersom de slitna däcken behöver bytas ofta. Du behöver i princip bara en domkraft och ett ordentligt fälgkors, så är det bara till att byta däck för glatta livet.

Service

I servicen ingår det att fylla på:

  • Olja
  • Spolarvätska
  • Kylarvätska
  • Bromsvätska

Det krävs inga special verktyg och är relativt lätt att göra. Dessutom bör du byta de olika filter, som till exempel olje-, luft, kupé- och bränslefilter som bilen har med jämna mellanrum.

Bromsar

Något som är viktigt inom rallycross är att ha bromsar som är effektiva. Eftersom du som förare måste kunna bromsa snabbt och på så vis undvika olyckor. Därför bör du ha ett underhåll på bilens bromssystem som är löpande. För att kunna byta ut delarna som är slitna eller inte fungerar länge. Vilket oftast är ganska smidigt och enkelt att göra själv. Tips! Du bör byta alla bromsdelarna samtidigt och innebär att om du byter bromsskiva bör du också byta bromsbeläggen också.

Naturligtvis är det bara du själv som avgör vilket underhåll som du själv ska gör. Så länge du har kunskaperna, verktygen och reservdelarna kan du göra jobbet själv. eller så låter du en verkstad gör underhållet,